Wanneer

25 maart 2021    
10:00 - 11:00

Governance van aquathermie

Wie: Netwerk AquaThermie
Datum  donderdag 25 maart 2021
Tijdstip 10:00 – 11:00 uur
Online via Zoom (link wordt toegestuurd op de dag van het webinar)
Aanmelden via het inschrijfformulier.

Op donderdag 25 maart neemt het Netwerk Aquathermie je graag mee in de resultaten van het onderzoek over de rollen die decentrale overheden kunnen vervullen om bij te dragen aan een bredere toepassing van aquathermie.

Netwerkpartij Stowa heeft het initiatief genomen voor een onderzoek naar governance-aspecten van aquathermie. Decentrale overheden willen graag, en moeten in sommige gevallen ook, bijdragen aan de energietransitie. De inzet van aquathermie kan hierbij van betekenis zijn. De vraag is welke rollen overheden het best op zich kunnen nemen om bij te dragen aan de bredere toepassing van aquathermie. Volstaat een reactieve rol, bijvoorbeeld als vergunningverlener? Of past een andere rol beter bij de ambities? En wat zijn de consequenties voor de organisatie als je een actievere rol op je neemt? Welke sturingsmodellen horen daarbij?

Jitske van Popering van de Erasmus Universiteit Rotterdam (GovernEUR) neemt je graag mee in de opzet van het onderzoek en de resultaten. Ze laat zien welke afwegingen je in welk stadium van de samenwerking in een aquathermieproject kunt maken, welke vragen je met elkaar moet beantwoorden en welke governance-vormen in welke situaties (vaak) kansrijk zijn. Omdat het vinden van een passende governance structuur begint met het voeren van het goede gesprek met elkaar, gaan wij ook in groepjes uiteen om het gesprek te voeren.

Het programma ziet er als volgt uit:
10.00: Opening door Rowan Benning van het Netwerk Aquathermie
10.05: Presentatie door Jitske van Popering van GovernEUR
10.25: Ruimte voor vragen
10.35: Uitwisseling in groepjes over succesfactoren en obstakels bij governance van aquathermie
10.50: Afronding

Na afloop van dit webinar weet je meer over de rollen die decentrale overheden kunnen vervullen om bij te dragen aan een bredere toepassing van aquathermie in de warmtetransitie. Dus werk jij voor een decentrale overheid die de potentie ziet van aquathermie, maar weet je nog niet precies welke rol je het beste kunt nemen? Of ben jij ketenpartner en geïnteresseerd in dit onderwerp?

Meld je aan via het inschrijfformulier.

Doel

De community of practice aquathermie verbindt organisaties die bezig zijn met de toepassing van aquathermie. Van geïnteresseerden en beginners tot ervaringsdeskundigen en specialisten, iedereen is welkom. Tijdens de bijeenkomsten ontmoet je collega’s die ook bezig zijn met de realisatie van aquathermie, je wisselt kennis en ervaringen uit en wordt geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen. Alles draait om kennisdeling: het leren van elkaars praktijkervaringen. Deze kennis benutten we ook voor het aanscherpen en invullen van onze onderzoeksagenda.

Voor wie?

De community of practice bestaat uit de hele keten van actoren die bezig is aquathermie in praktijk te brengen: gemeenten, waterbeheerders, drinkwaterbedrijven, netbeheerders, warmtebedrijven, burgerinitiatieven, etc. De community is er voor en door de leden. Dit betekent dat het aan de leden is om bijeenkomsten te initiëren. Vanuit een behoefte om iets te delen of vanuit de behoefte om iets te leren. NAT coördineert de jaarkalender van de community of practice, jaagt aan en faciliteert bij de praktische organisatie.