Door de invoering van een warmtestaffel is de SDE+ subsidie voor biomassa een stuk gunstiger geworden. Om hier aandacht aan te geven organiseerde projectgroep Biomassa & WKK op 20 februari een middagbijeenkomst in het duurzame kantoor de Ecofactorij te Apeldoorn over de steunregeling SDE+ 2018 met het accent op de kansen voor bio-energie. Steven Lobregt van Sparkling Projects gaf inzicht in het duurzame gebouw met ‘phase change materials’ en een houtpelletketel en in zijn rol als ontwikkelaar van bio-energie en zonne-energie.
Het blijkt dat Nederland achterloopt op de doelstellingen. Bio-energie heeft goede kaarten voor de verduurzaming van hogetemperatuur warmte en de glastuinbouw. Projecten in de voedings-en genotsmiddelenindustrie en chemie zijn interessant volgens Sander Peeters van RVO, met terugverdientijden op of onder de vijf jaar. Er blijven grote uitdagingen op het gebied van imago, onbekendheid en vereiste financiële rendementen in de industrie. Met name de duurzaamheid van hout blijft een heikel punt. De projectgroep zal hier in de volgende bijeenkomst meer aandacht aan besteden.
De SDE+ regeling zelf werd toegelicht door Bert van Asselt van RVO met als credo “vraag aan zoals u wilt uitvoeren, en voer uit zoals u heeft aangevraagd”. Zijn presentatie vindt u hieronder.
Tot slot gaf Sander Lensink van het Planbureau voor de leefomgeving een vooruitblik op de SDE+ 2019, waarin ingegaan werd op CO2-sturing, warmtestaffel. Het correctiebedrag is ook een heikel punt: de rekenmethodiek is aangepast waardoor de netto subsidie wat lager uitvalt.
Tot ziens in Moerdijk op onze bijeenkomst in juni over houtpellets voor de industrie!