Over Projectgroep DWE

De projectgroep ter bevordering van bevorderen van optimaal gebruik van duurzame warmte en elektriciteit. Projectgroep DWE organiseert praktijkgerichte workshops en excursies. Wij dragen kennis over via onze website, nieuwsbrieven en georganiseerde seminars. De Projectgroep wordt uitgevoerd onder de hoede van BlueTerra Energy Experts

Het initiatief

Op 15 januari 2004 besloot een dertigtal vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven en instituten bij Cogen in Driebergen tot de oprichting van de projectgroep Biomassa & WKK. De missie: het bevorderen van een optimaal gebruik van biomassa door kennisoverdracht en kennisuitwisseling tussen projectontwikkelaars, adviseurs, energiebedrijven, overheden, researchinstituten en organisaties, op het gebied van duurzaamheid en milieu. Sinds 2022 is de Projectgroep voorgezet onder de naam Projectgroep Duurzame Warmte en Elektriciteit, waarbij de missie is: het bevorderen van optimaal gebruik van duurzame warmte en elektriciteit.

Kennisoverdracht

In 2004 werden al de eerste workshops en bedrijfsbezoeken georganiseerd. Praktijkgerichte workshops en excursies zijn steeds de basis gebleven van de projectgroep en die zorgen voor deelnemers niet alleen voor kennis maar ook voor nieuwe contacten. Kennis wordt ook overgedragen via website en nieuwsbrieven. Onze events kunnen hier worden gevonden: Agenda – Projectgroep DWE

Kennis halen uit het buitenland

Nederland heeft zonder meer kennisinstituten en bedrijven met veel kennis op het gebied van energie uit duurzame bronnen. Maar binnen de EU zit Nederland zeker niet vooraan, als het gaat om het aandeel hernieuwbaar in het totaal energieverbruik. We kunnen echt veel leren van andere landen. Overdracht van de ontwikkelingen elders zien we als een uiterst belangrijke taak. Daarom bieden we ruimte voor buitenlandse sprekers op onze workshops.

Voorbeeld: Innovatie biomassa

Optimale benutting van biomassa is een van de missies van de projectgroep. Op een workshop op 17 september 2019 in Hengelo presenteerden we onze innovatieagenda met als centrale punten:

  • Cascadering van energiegebruik.
  • Tot 30% meer warmte door warmtepomp.
  • Afvang en benutting van CO₂ uit rookgassen.

Hengelo was geen toevallige keus voor de presentatie want hier wordt biowarmte in een prachtige cascade benut, met aan het eind warmtepompen en met grootschalige afvang van CO₂ voor gebruik in de glastuinbouw als meststof. 

Ons Team

Jeroen Larrivee

Senior Consultant Energie Transitie
06 83 94 18 04
jeroen.larrivee@projectgroepDWE.nl 
LinkedIn

Op de hoogte blijven? 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ongeveer zes keer per jaar sturen wij een nieuwsbrief uit. Hierin ontvangt u het laatste nieuws en informatie over onze workshops.