Wanneer

29 juni 2023    
12:00 - 17:30

Waar

TNO Locatie - Petten
3 Westerduinweg, 1755 LE Petten, Petten, NH, 1755 LE

Het SDE++-Seminar van Projectgroep Duurzame Warmte en Elektriciteit: van fossiel naar CO-vrije warmte

Welkom bij het SDE++-seminar van de Projectgroep Duurzame Warmte en Elektriciteit. We zijn verheugd u uit te nodigen op een inspirerende bijeenkomst, waarbij we ons richten op het actuele thema “SDE, hoge energieprijzen en de verduurzaming vasthouden: van fossiel naar (duurzame) CO₂-vrije warmte”. We hebben een zeer inspirerende locatie gevonden, namelijk de technische labs van TNO in Petten waar u voor het eerst een stoomwarmtepomp kunt zien! Het event wordt georganiseerd in samenwerking met TNO en Standard Fasel.

De huidige tijd kenmerkt zich door aanzienlijke stijgingen van de energieprijzen, waardoor de urgentie om duurzame oplossingen te omarmen nog groter wordt. Tegelijkertijd is het behouden van de ingezette verduurzaming van essentieel belang om de doelstellingen voor een CO₂-vrije warmtevoorziening te realiseren. De druk om de CO₂-uitstoot te verminderen neemt toe en er is nog steeds veel werk te verzetten om de energietransitie op schema te houden. In dit seminar gaan we daarom dieper in op de nieuwste ontwikkelingen van technieken en SDE++ om de versnelling van de verduurzaming vast te houden. We hebben een boeiend programma voor u samengesteld, vol met inzichten, innovaties en mogelijkheden. Het event vindt plaats op donderdag 29 juni 2023, vanaf 12:00 uur.

De dag begint met een heerlijke lunch, waarbij u de gelegenheid heeft om te netwerken en kennis te maken met uw mededeelnemers. Het is een uitgelezen kans om contacten te leggen en ervaringen uit te wisselen met gelijkgestemde professionals uit de sector.

Na de lunch trappen we af met een introductie door BlueTerra/Projectgroep DWE. Zij zullen u meenemen in een verhaal over duurzame energieopwekking en de ontwikkelingen op het gebied van de SDE++-regeling. U krijgt inzicht in de effecten van schaalgrootte van projecten binnen de SDE en maakt kennis met nieuwe technieken die een belangrijke rol kunnen gaan spelen in de transitie naar een duurzame toekomst.

Vervolgens wordt door PBL een vooruitblik gegeven op technieken, hekjes van de SDE++ en E-prijzen. U krijgt een overzicht van de mogelijkheden en uitdagingen rondom warmtepompen, elektrolysers, E-boilers en het benutten van restwarmte. Een waardevolle sessie waarin u inzichten opdoet die u kunt toepassen voor eigen toekomstige projecten.

Daarna is het de beurt aan het Nationaal Groenfonds. Zij zullen u informeren over het ontwikkelen van groene energieprojecten en de rol van banken als financiers. Ook zal er speciale aandacht worden besteed aan de uitdagingen met betrekking tot de hoge prijzen in de sector. U krijgt inzicht in de aanpak en oplossingen die worden gehanteerd door fondsen en banken om duurzame projecten haalbaar te maken.

TNO en Standard Fasel zullen u vervolgens meenemen in de wereld van de nieuwste generatie warmtepompen en de toepassing ervan in verduurzamingsprojecten. U krijgt een gedetailleerde toelichting op de stoomwarmtepomp en andere innovatieve technologieën die bijdragen aan een duurzamere energievoorziening. Een sessie vol praktische kennis en waardevolle inzichten.

Na deze informatieve presentaties is het tijd voor een rondleiding over het terrein van TNO. In groepen maakt u een inspirerende reis langs drie laboratoria: het Warmtepompen-lab (waar Standard Fasel’s nieuwste stoom warmtepomp wordt gepresenteerd), het lab voor CO₂-afvang en het lab voor elektrolysers. U krijgt de unieke kans om te zien hoe deze geavanceerde technologieën worden ontwikkeld en toegepast in de praktijk.

Tot slot nodigen wij u uit om de dag af te sluiten met een gezellige netwerkborrel. Hier heeft u de gelegenheid om informele gesprekken aan te gaan of te vervolgen na de lunch, ervaringen te delen en nieuwe connecties te leggen.

We willen u eraan herinneren dat het SDE++ Seminar van Projectgroep Duurzame Warmte en Elektriciteit plaatsvindt op donderdag 29 juni 2023, vanaf 12:00 uur. De locatie is Westerduinweg 3, 1755 LE Petten.

We kijken ernaar uit u te verwelkomen op deze inspirerende dag vol kennisuitwisseling en nieuwe inzichten. Moge dit seminar bijdragen aan uw persoonlijke en professionele groei op het gebied van duurzame warmte. Tot ziens op 29 juni!

Programma:

 • 12:00 – 12:45 Inloop / Lunch
 • 12:50 – 13:10 BlueTerra (Jeroen Larrivee): Intro en SDE-verhaal (toelichting schaalgrootte en nieuwe technieken)
 • 13:10 – 13:35 PBL (Sander Lensink): vooruitblik met technieken, hekjes en E-prijzen (Warmtepompen, elektrolysers, E-boilers, restwarmte)
 • 13:35 – 14:00 Nationaal Groenfonds (Emile Peters): Groen Energieproject ontwikkelen en bank als financiers: hoe wordt omgegaan met hoge prijzen?
 • 14:00 – 14:30 Pauze
 • 14:30 – 15:15/30: TNO (Simon Spoelstra) en Standard Fasel (Daan Scheepens): toelichting nieuwe lichting warmtepompen/stoomwarmtepomp en inzet bij verduurzaming Nederland
 • 15:30 – 16:30 Rondleiding terrein TNO langs drie labs (WP-lab (Standard Fasel’s locatie), CO₂ afvang, Elektrolysers)
 • 16:30 – 17:30 Netwerkborrel

Datum en locatie:

 • Datum: Donderdag 29 juni 2023 vanaf 12:00 uur.
 • Locatie: Westerduinweg 3, 1755 LE Petten

Kosten:

 • Leden Projectgroep DWE: Gratis
 • Niet-leden: Early Bird: €145,- (beperkt tot en met 31 mei), daarna €245