De Hanzestad Hamburg was in 2011 de Europese milieuhoofdstad. Die titel was niet onterecht want Hamburg heeft veel projecten gerealiseerd. Op het gebied van bio-energie zijn er veel innovatieve ontwikkelingen. Daarnaast heeft Hamburg op een uitzonderlijke manier oud en nieuw verweven in de wijk HafenCity en bij de Energiebunker.
Op onze studiereis bezichtigden we:
RWZI Hetlingen: WKK van het jaar 2012
Op deze RWZI wordt het biogas van de slibgisting optimaal benut. Hier staan vier MWM gasmotoren opgesteld van 1,025 MW. De restwarmte wordt benut o.a. in een Bosch ORC, waarmee nog eens 144 kWe extra opgewekt wordt. Daarnaast wordt het uitgegist slib gedroogd met restwarmte van de WKK’s. In december is deze RWZI door de Duitse Energie & Management Zeitung uitgeroepen tot BHKW des Jahres 2012.
Biowerk Hamburg: Biogasanlage Stellinger Moor
Op deze locatie wordt onder andere GFT vergist door het gemeentelijk afvalbedrijf. Deze bioWKK levert warmte aan het nabijgelegen HSV stadion de Imtech Arena. In de zomer wordt er koude opgewerkt uit de restwarmte.
Energiebunker Hamburg
Een voormalige bunker uit WOII midden in de stad is getransformeerd tot duurzame energiecentrale. Vanuit deze energiebunker wordt sinds kort warmte geleverd aan de nabijgelegen woonwijk.In de bunker staan diverse installaties opgesteld, waaronder een houtketel en een biowkk.
Biogasnet op industrieterrein Oyten
Op de heenreis naar Hamburg bezoeken we bij Bremen een project met een lokaal biogasnet van het bedrijf Elco waarop drie bedrijven zijn aangesloten. Asia Tiefkühlkost gebruikt het biogas voor een WKK met absorptiekoelmachine en het textielchemiebedrijf CHT heeft een biogas-WKK die stoom produceert. Dit project werd in september 2012 verkozen tot BHKW des Monats.
Volledige verslag
Lees hier het volledige verslag van de studiereis naar Hamburg.